Paarden bekappen is een prachtig beroep! Wel is het een beroep waar veel kennis bij komt kijken.
Voordat ik begin met bekappen observeer ik het paard tijdens het stappen aan de hand met de eigenaar. Ik bekijk hoe het paard landt en hoe het dier zich in een relaxed tempo voortbeweegt, daarna bekijk ik de stand. Ik stel mezelf aan het paard voor en dan pas begin ik met de hoeven. Ik voer dus een anatomische bekapping uit, omdat ik naar het gehele paard kijk.

 

Een goede introductie met het paard vind ik belangrijk. Ik zie bekappen als een samenspel. Dit hoort vanuit liefde en respect te gebeuren. Een gevecht aangaan heeft geen zin en brengt negatieve ervaringen met zich mee.

Ik betrek u als eigenaar er graag bij. No hoof, no horse luid het Amerikaanse gezegde. Gezonde hoeven zijn ontzettend belangrijk voor jouw paard. Dat maakt mijn beroep echter wel tot een uitdaging. Paardenhoeven kunnen soms in slechte staat verkeren door de bepaalde huisvesting of een onbalans door voeding. Hierdoor kunnen er complicaties in de hoeven optreden zoals o.a.: witte lijn ziekte en rotstraal. Ook kan men te maken krijgen met de ziekte hoefbevangenheid.


Ik vind het ontzettend belangrijk om een brede kijk te hebben op verschillende aspecten van paarden. Mijn focus ligt dus niet alleen bij de hoeven, maar ook bij voeding, huisvesting en de biomechanica/ anatomie van het paard. Ik vind het dankbaar werk als ik een bijdrage kan leveren om het paard lekker in zijn vel te krijgen. Ik zal bij interesse dus altijd proberen te helpen om dit te kunnen bereiken.
Om gezonde paardenhoeven te ontwikkelen of te behouden is een bekapbeurt om de 4 a 8 weken nodig. Dit verschilt uiteraard per paard/pony.
Voor nu kan ik alleen mijn dienst aanbieden als bekapper. Later in de toekomst wil ik me ook specialiseren laten in hoefschoenen en plakbeslag. 

Happy Hoof heeft als visie om zich zelf te ontwikkelen als een kundige bekapper. Die kennis heeft op groot vlak. Het paard wordt in het gehele plaatje mee genomen en hierdoor kan het paard zich goed en comfortabel voortbewegen.