Balans = Belangrijk voor de gezondheid.

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 12:36

‘Mijn paard heeft artrose in zijn kootbeen. Ik kan niet meer doen met mijn paard wat ik wil volgens de dierenarts.’

Uiteraard is dit nieuws die je als eigenaar niet wilt ontvangen. De meeste eigenaren raken in de baan van een emotionele rollercoaster en er wordt door de dierenarts verschillende adviezen gegeven hoe nu verder.  Oplossing?: rustig aan, ijzers en eventueel een gewrichtsinjectie.

Een dierenarts heeft natuurlijk goed geleerd voor zijn vak, maar ik vind de diagnose vaak kort door de bocht en er wordt wat geld tegen aan gegooid. De eigenaar wil graag zijn paard helpen en gaat er mee vaak recht door zee. Terwijl er schijnbaar andere mogelijkheden zijn om naar te kijken.

Wat heeft deze blog te maken met hoeven? Als bekapper of hoefsmid krijgen we allemaal te maken met z’n soort afbeelding:

Het grootste deel van de focus zit verwerkt in dit plaatje. Wij als bekapper kunnen impact hierop uitwerken door de manier van het bekappen, een goede bekapbeurt waarbij gekeken wordt naar het paard en zijn hoef- been balans is van uiterst belang,  maar de algehele gezondheid en training ook.  Hier ben je als eigenaar zelf bij.

Mijn inspiratie voor deze blog kwam door een oude DVD van Antoine de Bodt. De DVD luide met de titel: ‘Waarom paarden kreupel worden.’

Het was geweldig om te zien dat paarden waarbij artrose of hoefkatrolontsteking geconsenteerd was door de dierenarts en die ze als ware had afgeschreven, na goede training weer goed onder de ruiter konden lopen. Is de artrose dan als de zon verdwenen? Nee daar ga ik niet van uit, want kraakbeen zal lastig te herstellen zijn. Door te kijken naar deze DVD heb ik wel vertrouwen in dat jij als eigenaar toch nog plezier kan hebben van je paard en dat je het paard kan helpen.

Met deze blog wil ik jou dus graag bewust maken ( en dit zal je waarschijnlijk vaker van mij mee krijgen.) dat je een paard kan helpen met:

  • Voldoende vrije beweging. – Een stal die dit kan aanbieden is dus van belang, het helpt mee aan het hoefmechanisme, wat zorgt voor een goede doorbloeding door de beenderen en het lijf.
  • Gezonde voeding, voldoende goede kwaliteit ruwvoer en weinig bewerkte krachtvoer. Een vitamine mineraal balancer is voldoende en als er eventuele supplementen nodig zijn voor je paard, laat je dan goed informeren waarom je dat zou geven.
  • De juiste hoefverzorging. – persoonlijk zou ik niet voor een ijzer kiezen als een paard te dealen heeft met artrose. Een ijzer beperkt het hoefmechanisme omdat de hoef minder goed kan uitzetten. (Het pomp effect.) Een zacht zooltje zou de pijn tijdelijk kunnen verlichten, maar aangezien er steeds meer ontwikkelingen komen kan dit zooltje ook wel op een andere manier onder de hoef worden aangeboden. Maar met voldoende beweging en een zachte ondergrond kom je ook heel ver.
  • De juiste training.

 

In mijn optiek: de juiste training kun je niet bereiken met hulpmiddelen zoals hulpteugels je zet het paard hiermee vast. Vraag maar eens aan paardenbehandelaars zoals fysio’s of osteopaten. De meeste paarden krijgen door verkeerde training klachten in het schouder en bekken gebied, maar ook veel in de rug. Een paard die zijn rug niet goed leert en gaat gebruiken, creëert spanning in zijn gehele lijf wat dus lijd tot kreupelheden en problemen! Het zelfde geldt voor het rijden.

De  woorden recht richten en balans behoort tot het goed trainen van je paard. En kan een hoop problemen voorkomen!

 

Meer informatie of kennis opdoen over training?  Dan raad ik deze websites aan:

 

http://www.hoefkatrol.be

https://taktacademy.nl/over-takt-academy

https://www.sporthorsemanshipunited.nl/workshopserie/

https://www.kvapaardenrevalidatie.nl/