Natte weersomstandigheden, wat doet dit met de hoeven?

Gepubliceerd op 10 november 2021 om 17:43

Tijdens deze blog gaan we het hebben over wat de natte weersomstandigheden met de hoeven van je paard doen. Je hebt misschien wel opgemerkt dat de hoeven van jouw paard of pony achteruit gaan rond deze tijd. Ondanks wij niks aan het weer kunnen doen, kunnen we er wel voor zorgen om de hoefkwaliteit van het dier in gezonde richting te houden. Maar eerst is het prettig om te weten wat er met de hoef nou echt gebeurd.

 

Als we naar de hoef kijken dan zien we de hoorn(hoefwand) deze wand is waterafstotend en gepigmenteerd, onder de hoefwand zit een ongepigmenteerde laag, dit wordt het pijpjeshoorn genoemd en is zachter en in staat om vocht vast te houden, deze hoornpijpjes zitten in de waterlijn. Als je dan nog meer naar binnen kijkt, dan kom je uit bij de lamellen, de lamellen vormt de zogenaamde ‘’ witte lijn’’ maar die is meer gelig van kleur.

 

De hoef is gemaakt van keratinecellen die een cyclus van geprogrammeerde celdood doorlopen. Hierdoor is de uitwendige hoefwand als ware dood weefsel en kan zichzelf niet herstellen. Een nieuwe hoefwand groeit vanuit de kroonrand uit, hetgeen wat aangegroeid is herstelt dus niet.

Zojuist heb ik in het kort uitgelegd over de hoornpijpjes deze hebben ook een buisvormig vorm dus als dit woord genoemd word kun je hier aan denken. Onder normale bodem omstandigheden zijn de stijfheid en hardheid van de buisvormige gebieden groter dan in de intern buisvormige gebieden. Dit geeft aan dat de buisjes dienen als versterkte structuren om de drukbelasting te ondersteunen die wordt gecreëerd tussen het gewicht van het paard en de grond. Studies hebben echter aangetoond dat de mechanische eigenschappen van de hoef direct worden beïnvloed door het vochtgehalte. Een bepaald hoeveelheid vocht is wel van belang voor de flexibiliteit van de hoef, het schijnt dat de keratine broos worden zonder watermoleculen. Maar als de hoef te vochtig word dan word de hoef te flexibel en kan door de druk die op de hoef word uitgeoefend vervorming ontstaan. Het draagvermogen wordt dan aangetast.

Het is het versterkende mechanisme van de buisvormige hoorn waarvan is aangetoond dat het wordt aangetast door oververzadiging van de hoef. Studies hebben aangetoond dat zowel de treksterkte als de hardheid in de tubulaire en intertubulaire gebieden aanzienlijk afnam na volledige hydratatie. Nog interessanter en misschien relevanter is dat de stijfheid en hardheid van tubuli minder wordt dan in de intertubulaire gebieden, wat te wijten is aan de hogere wateropname in de tubulaire gebieden, waardoor deze structuren hun versterkende eigenschap verliezen. Een studie toonde aan dat in een volledig verzadigd hoefmonster de treksterkte en hardheid met maar liefst 98% afnamen. In werkelijkheid zou een hoef waarschijnlijk niet dat niveau van verzadiging bereiken, maar het illustreert de mogelijke implicaties van het achterlaten van onze paarden in drassige velden.

 

Op dit plaatje van the equine documentalist, zie je wat er bedoeld word met hetgeen wat zojuist is verteld. In het hoorn zitten allemaal buisjes en wanneer er teveel water word opgezogen zetten deze buisjes uit, als de hoef weer opdroogt dan blijft ondanks de buisjes krimpen de genomen ruimte bestaan dit maakt de hoef zwakker. De hoef neemt vocht op, en als het uitgaat drogen dan ontstaan er scheuren.

Doordat de hoef door teveel vocht flexibeler word, verliest het dus zijn kracht, zijn weerstand. Met het paard zijn gewicht die er dan boven op komt, kan de hoef dan vervormingen aantonen, hierbij kunnen we denken aan het flare-en van de hoef. De voet kan platter worden, waardoor de zool gevoeliger kan worden. Je kunt als eigenaar verschillende problemen gaan ondervinden met jouw paard of pony zijn hoeven. De meest voorkomende problemen zijn rotstraal en scheuren in de hoefwand, vaak zit er dan een schimmelbacterie in de hoef die ook de genaamde witte lijn ziekte kan gaan creëren. Door teveel natheid verweekt de staal en laat zijn laagjes los en staat het paard alsware meer op het levende weefsel, dit is heel gevoelig en hierdoor kan een paard kreupelheid gaan vertonen.

Elk paard is anders, elke situatie is anders en hierdoor kan het wezen dat het ene dier er minder last van heeft als het andere. Het ene ras kan beter over bepaalde omstandigheden als het andere, denk hierbij maar aan de oorsprong van het dier, koudbloed of warmbloed. Ook verschilt het erg hoe het paard gehuisvestigd word.

Gelukkig hebben we zelf ook nog in de hand hoe we deze hoefproblemen kunnen verkleinen of verbeteren. Het is belangrijk dat de hoeven nog steeds met regelmaat worden bekapt, zo kan de hoefsmid of de bekapper de hoeven in de gaten houden, mocht er dan problemen geconstateerd worden met de straal of een schimmetje dan kan hier op tijd op ingespeeld worden en krijg jij daar als eigenaar ook direct hoogte van. Ook kan de deskundige de hoef mooi in model houden, wat ook problemen voorkomt.

Qua huisvesting is het belangrijk dat het paard voldoende kan bewegen, zodat de bloedcirculatie zo veel mogelijk door kan gaan. Hierdoor worden afvalstoffen sneller vervoerd en kun je ontstekingen vermijden. Heb je niet de mogelijkheid dat jouw paard winters naar buiten kan, of is er geen bak/ paddock? Dan is samen lange stukken wandelen een optie.  Als het paard juist teveel buiten staat op het drassige of constant nat zand, dan zou het eventueel een optie kunnen zijn om wat rubberen matten/ tegels neer te leggen of een paar stukken oud tapijt. Dan kunnen ze toch met hun hoeven droog staan. Mocht je een box hebben dan zou je het paard uiteraard daar ook een paar uur in kunnen zetten. Belangrijk is dat de stal schoon en droog is.

Gebalanceerde voeding, verst water en mineralen zijn van belang. Een paard weet systematisch wel wat hij nodig heeft, maar helaas weten wij dit niet en voeren we meestal maar wat. In de natuur eten paarden vaak elk seizoen wat anders, winters is er vaak minder voorraad. Aangezien de paarden zomers hun buikje rond hebben kunnen eten is dit niet zo erg. De paarden blijven dan het gehele jaar door mooi op gewicht. Onze paarden bewegen winters vaak minder en eten bijna net zoveel als zomers. Pas er goed mee op dat het dier niet te dik word. Oudere paarden kunnen daar in tegen vaak wel een zetje gebruiken. Als het echt koud weer is, vreet dit namelijk wel calorieën. Als ik het heb over gebalanceerde voeding dat is een klein beetje vitamine/minerale brok met hooi dat aangepast is op het paard zijn gewicht meer dan voldoende. Een liksteen kan een uitkomst zijn om het paard te laten kiezen voor extra mineralen. Qua kruiden kun je het beste contact zoeken met iemand die dit afstemt met jouw paard. Zoals https://horsecomplete.nl/ of https://purehorse.nl/ ook zou je paardendrogist om advies kunnen vragen. Elk paard is anders dus ik kan hier verder via dit artikel niet op in spelen.

 

De voorgaande 3 tips zijn het belangrijkst, uiteraard zijn er ook producten op de markt dat de mycobacteriën aanpakt, hiermee breng je de slechte bacteriën in balans waardoor ze niet de overhand meer kunnen nemen. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter! Teveel schade is namelijk moeilijk om op korte duur optelossen. 

Voor producten zou je kunnen kijken op: https://unique-horn-hoofcare.com/

Het product Sanogene en Hoofcear werkt ook goed tegen rotstraal en white line disease.

https://www.turbohoof-solutions.nl/c-4547125/hoefverzorging-rotstraal-wld-schimmel-zweren-etc/

Wil je gelieve zelf even een huistuinkeuken smeersel gebruiken? Dan raad ik aan om groene klei te kopen en tea tree olie en dit met elkaar te mengen. Een paar druppeltjes olie is in het bakje klei is voldoende. Dit reinigt de hoef ook.

Hopelijk kun je hiermee uit de voeten 😊